WEEKPRESS - Public Relations
История Новини Услуги Кампании Прочетено за вас
Осъществени кампании
News
About Us
Services
Case Studies
Contacts


   tel. + 359 2 988 23 55
   office@weekpress.net

   Адрес на офиса:
   ул. "Солунска" 9, ет. 2
   София, 1000
   България 
<< начало :: кампании

Генетични преговори в ИБИР

На 9 октомври в библиотеката на ИБИР-БАН с подкрепата на Weekpress се проведе пресконференция. Освен ръководството на института, присъстваха проф. Любов Йотова, ръководител на катедра „Биотехнология” в ХТМУ, доц. Стоян Шишков, заместник-декан на Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” и д-р Мая Кичева, управител на „Проген” ООД.

Клиент: ИБИР-БАН
Кампания: Пресконференция и разпространение на информация

Пресконференцията бе по повод на спечелено европейско финансиране за повишаване на квалификацията и подготовката на млади специалисти за професионална реализация чрез научно-приложни изследвания в областта на репродуктивната биология и имунология, биотехнологиите, туморната биология и биология на стволовите клетки.
При подготовката на пресконференцията Weekpress, след щателно проучване на научната проблематика, подготви пресинформация, която бе раздадена на присъстващите журналисти. Интересът към събитието бе много голям, защото за първи път учените от ИБИР представиха свои изследвания.
ИБИР е не само сред водещите научноизследователски институти на БАН, но той е и много добре познат и приеман в европейското научно пространство. В него се извършват фундаментални и приложни изследвания по биология и имунология на размножаването при човека и животните. Изследванията в ИБИР са важни за съвременната наука. Те са ключови за нашия живот, защото са насочени към нашето здраве, опазването на природата и подобряване на качеството на живота ни.
В ИБИР се търси връзката между качеството на храните, биологичните добавки, околната среда и качеството на репродукцията при животните и човека.
„Страната ни има реалния шанс да допринесе за научния напредък в областта на заболявания с огромна социална значимост за хората както в национален, така и в световен мащаб. Специалистите от ИБИР започнаха да се занимават с работа по стволови клетки много преди учени от световните научни организации да направят тази тема хит, включително и в общественото пространство.”, коментира доц. Мурджева, научен ръководител на проекта.
Важен въпрос, който стои на вниманието на учените в най-развитите научни звена по света, е възможността да се увеличи репродуктивния потенциал при животните без генно модифициране. По проекта млади учени ще изследват възможността за епигенетичното препрограмиране на гени, свързани с плодовитостта. По думите на проф. Качева в България има над 300 000 стерилни двойки, което оказва влияние не само на ниво семейство, а на цялата социална структура.
Над 40 години човечеството се бори с рака. В ИБИР активно се разработват проблемите, свързани с тумори на млечната жлеза и простатния карцином. Търсят се маркери за ранна диагностика и терапевтична прогноза. Изследва се ролята на микро-РНК, които могат както да потискат, така и да стимулират развитието на тумори. Имунната система е тази, която разпознава „свое” от „чуждо” в организма ни и по този начин ни предпазва от вируси, бактерии и други „неприятели”. Една от загадките пред учените е как в организма на майката настъпва промяна във функциите на имунната й система, така че тя да не отхвърли ембриона, който носи и чужди гени – на бащата. Ембрионът би трябвало да бъде отстранен от имунната система на майката като заплаха за нейния организъм. Вместо това между майката и бъдещото бебе започва „разговор” на клетъчно и молекулно ниво и така се постига “временно примирие”, което трае по време на бременността. Присъстващите журналисти от водещи български медии задаваха много въпроси по време на пресконференцията и взеха интервюта от участниците след официалното й приключване. Пред медиите беше представена и част от уникалната апаратура в научните лаборатории на института.

2002 Weekpress За контакти
web solutions by: WebMediaGroup